Ajuntament d'Agullana

Captcha image
  •  Agullana
  •  Agullana
  •  Agullana
  •  Agullana

Festa de la xuia

Festa de la xuia

Té una tradició molt antiga entre els agullanencs, si bé durant la postguerra se celebrà de manera intermitent. A partir de l'any 1976 s'ha recuperat plenament i cada any es celebra un dissabte del mes de març ( procurant de no coincidir amb els carnestoltes dels pobles veïns).

A les 9:00h del matí es convoquen els alumnes de l'escola pública i els nens i nenes de la llar d'infants municipal, que juntament amb la resta de jovent del poble, mestres, educadores, pares i mares, iniciaran la cercavila per tot el poble, el veïnat de l'Estrada i els masos del Riberal, per recollir els ingredients per fer les truites " XUIES ": ous, cansalada, botifarres i oli. Qui no disposa d'aquests ingredients pot col·laborar amb vi o amb una aportació econòmica que servirà per comprar allò que manqui per fer les truites.

A les 15:00h es troben els cuiners al local dels baixos de l'Ajuntament per començar a trencar els ous, tallar la cansalada i les botifarres a trossets petits i anar fent les truites, anomenades "xuies".

Al voltant de les 4 de la tarda comença el carnestoltes pels més petits, amb actuació en directe d'agun cantant o grup d'animació infantil.

Un cop acabada l'actuació infantil, cap a les 5 de la tarda es comencen a servir les truites juntament amb una llesca de pa, cuit al forn de llenya del poble. S'acompanya també amb begudes refrescants, aigua i vi per a tothom.

Per acabar la festa, a les 23:00h, a la Sala Polivalent, es celebra el carnaval per els adults amb actuació d'un conjunt musical i on hi participen disfresses d'arreu de la comarca.

Tots aquest actes són gratuïts i estan organitzats per l'Ajuntament d'Agullana amb la col·laboració de les Entitats del poble i també de particulars.

Més informació

Ajuntament d'Agullana

Telèfon: 972535206

http://www.agullana.cat

ajuntament@agullana.cat

Situació

Visitable Senyalitzat

Com arribar-hi
Galeria d'imatges Festa de la xuia Festa de la xuia
 
 
 

Copyright 2010 Agullana

C/ Lluís Gomis, 2 · 17707 Agullana · Tel. 972535206 · ajuntament@agullana.cat